kommentar 1

Som ur tusen och en natt

Basilica San Marco liknar ett orientaliskt sagoslott där det tronar i fonden av Markusplatsen. Den är resultatet av många hundra års arbete av häpnadsväckande skickliga konstnärer och hantverkare. Överväldigande.
Det här är en gammal bild från nätet – eftersom fasaderna renoveras, är stora delar täckta av skyddsduk och byggnadsställningar. Alla bilder i inlägget är hämtade från nätet – man får inte fotografera (egentligen) och det är dessutom så svårt att få bra bilder.

0view1

En av de fem stora kupolerna, Uppståndelsekupolen. Så här tydligt kan man bara se basilikans kupoler och valv en timma om dagen då de är belysta. Andra tider kan man bara ana bilderna högt däruppe, skimrande i dunklet. Jag stog här mitt under, när de mycket sakta drog upp belysningen. Man höll andan, så vackert.
4transe1

En stor del av effekten ligger i, att alla figurer framträder så tydligt trots avståndet upp till taket. Man urskiljer till och med anletsdragen hos änglarna. Medeltidens mosaikläggare var oerhört skickliga bildskapare. Förmågan att inte tappa tydlighet, trots att alla viktiga detaljer är med, borde dagens reklammänniskor avundas dem.

Basilica di San Marco, Museo

Detalj från en mosaik som finns i basilikans museum. Bara de skickligaste fick göra ansikten.
Nedanför en bild av de fyra bronshästarna i naturlig storlek som också förvaras i museet. De stod förut utomhus, uppe på taket men ersattes av kopior, för att man bättre skulle kunna bevara originalen. Hästarna ingick i det krigsbyte som Venedig tog under 4e korståget 1204 och kommer från Konstatinopel. De är mycket gamla, från 300 – 400 eKr.

Horses_of_Basilica_San_Marco_bright

Tillägg:
De bysantinska hästarna var på tapeten i ett avsnitt av programmet ”Sverige” (SvT) de första minuterna. Napoleon stal dem 1797 till Paris. När Napoleon fallit skickades de tillbaka till Venedig men man gjorde en avgjutning av dem till triumfbågen. Gipsformarna från den avgjutningen hamnade så småningom i Köpenhamn, under sen tid har formarna använts av Bergmans Gjuteri i Enskede. Så nu står de vackra bysantinska hästarna i Värmland, Jämtland, Stockholm och Örebro!

1 kommentar

  1. Lohla-Marie

    som mor till en Marco dras jag kärleksfullt mot den underbara byggnaden Basilika San Marco, vilket underverk !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s