kommentar 0

Varför reser man till Venedig

 1. Venedig är en tidsmaskin!
  Om man är intresserad av renässanskonst, arkitektur från 700-talet och framåt, kultur och historia i största allmänhet gör man ett bra val för här finns massor:
  – en stadsplan som i stort sett är oförändrad sen 500 år och helt opåverkad av bilism
  – väl bevarade gamla kyrkor och palats; i Venedig har man under många sekler varit medveten om att staden är unik och måste bevaras
  – många fina muséer inrymda i vackra byggnader, intressanta utställningar, koncerter, etc
  – en rad av de bästa konstnärerna under renässans till barock har varit aktiva i Venedig
  – här har funnits pengar, mycket pengar under många sekler och mycket har satsats på konst och skönhet ( främst för att förhärliga donatorn!).
  Kartan visar Venedig 1572. Det går att hitta det mesta som är utritat den här gamla kartan i en ny turistkarta. En och annan kanal är igenlagd, det finns fler broar. Napoleon stökade runt när han var här – rev några palats, la igen kanaler, byggde nytt fult., stal konst.
  Observera att kanalbredden är överdriven ungeför som vägbredden i en modern bilkarta. Kanalerna är de naturliga transportlederna – KLICKA för en stor karta!
 2.  Veneding är en turistfälla – OK,  om man bara planerar in ett par dagar blir man troligen besviken. Det är lätt att dras in i ett Disneyworld-Venedig där man trängs med 1000-tals andra turister i trånga gränder och långa köer till höjdpunkterna. Det är svårt att hitta till det unika på ett par dagar. Venedigs största tillgång är själva staden inte några ”highlights”.
  Det finns ett stråk av gator, gränder och torg som är inritat på flera turistkartor. Där flockas alla, ”tutta gente”. Jag lärde mig efter ett par dagar hur man kan undvika att hamna där. Om man bara drar sig ett par kvarter utanför strömmen hittar man det fridfulla vackra Venedig som också är en stad för sina innevånare.
  Venedig är en mycket väl fungerande turistmaskin – kommunikationerna är utmärkta, vaporetton kommer i tid. Alla är hjälpsamma och de flesta pratar engelska. Det finns väl utbyggd service för turister. Jag kände mig välkommen och blev, faktiskt, alltid bemött med vänlighet.
  Passagerarfartyg som kan ta flera tusen passagerare låg nästan alltid inne i hamnen. Jämförelsen mellan det gigantiska fartyget och Venedigs gamla vackra byggnader ger en bra bild av den absurda belastning som turismen är; samtidigt ginge det knappt att betala bevarandet av staden utan turism … eller?
  .

  .
 3. Lugn och ro. Man vill helt enkelt få vara någonstans där takten är litet långsammare, där det inte finns bilar utan man åker båt och där innevånarna värnar sin stads särart och skönhet. Detta finns också. Och lagunens alla vackra öar, Stranden på Lido … Men nattliv och häftiga nattklubbar finns inte – sta’n somnar kl 23:00.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s