kommentar 1

Liten shoppingtur

Jag hade bestämt mig för att inte köpa någonting – nada, niente, inget att släpa på. Men …

På väg till skolan har jag varje dag passerat bokhandeln ”La Toletta Libreria”. Jag har stått därinne och sniffat, smugit runt och tittat flera gånger. Bokhyllor kors och tvärs, bara böcker, inget annat! Den är inte så stor, lågt i tak men med flera rum och fullt med böcker, böcker , böcker. Nästan alla i mjuka band och i sparsam, sober design – inga stora travar av tjocka inbundna tegelstenar i färgranna omslag. Tydligen finns en annan bokkultur här. Serier med klassiker, filosoferna, poeterna, men också mycket skönlitteratur, översättningar från alla språk. Se bara, känns dom igen? :

IMG_0373

Mankell, Stig Larsson, Åsa Larson, Lisa Marklund m. fl. hela det svenska deckarundret i översättning finns.

Idag hittade jag en samling med Francesco Petrarcas resebrev. En vacker liten bok med 13 brev som han skrev till vännerna under sina resor. Naturligtvis på hans egen vackra italienska och jag öppnar och börjar försöka – och inser att det faktiskt går att läsa, jag förstår. Det var en smula omtumlande.

I området Dorsaduro finns en del små hantverksbutiker som är trevliga. I en av dem, ett litet tryckeri, gör man vackra blocktryck på papper och tyg och tillverkar skrivböcker, askar, pärmar, mappar etc, Där köpte jag ett par presenter till mamma och pappa och de söta örhängena (jag kunde bara inte motstå – Det är faktiskt riktiga små inbundna böcker!):

Butiken heter ”Il Pavone Stamperia” (deras hemsida fungerar inte så bra)

IMG_0374

– – –

Dessutom har jag idag betittat Doge-palatset och två vackra kyrkor. Det blir många stora målningar av Veronese, Tintoretti, Bellini m. fl. Mycket vackert men man blir mätt. Min hemmakyrka ”la Redentore” har en fin målning av Jesu födelse. En skäggig Josef håller barnet så ömt i sina händer och den lille pojken sträcker upp armarna mot honom medan Maria beskyddande håller upp barnets linda för att linda in honom. En ovanlig födelsebild.

 

1 kommentar

  1. Pingback: 5 små böcker | Stänk och flikar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s