kommentar 0

Bilder som jag inte har fotat

1. Den blänkande, nylackade, vinröda gondolen med två roddare som for förbi igår eftermiddags. Det verkar som om de var ute och tränade. Venedig har två stora roddartävlingar varje sommar. Öppna tävlingar, som vasalopp ungefär om jag har fattat det rätt. Inte bara för gondoler utan också för andra båttyper. Långa smäckra, flatbottnade båtar. Flera av dem sågs söder om Giudecca igår.

2. Fiskare, både i roddbåtar, som alltid ros stående och framåt, och i små utombordare. De far ut i lagunen för att vittja sina redskap. Jag vet inte vad man fiskar med här men man kan se långa rader med stolpar nedslagna i botten i det grunda vattnet.

3. De vansinnigt vackra motorbåtarna av mahogny. Som Ferrari på sjön! Förmodligen är de en stor miljöfara med sina gigantiska utombordsmotorer.

Båtlivet är såklart livligt. Alla kanaler som är tillräckligt breda har ”parkeringsplatser” för småbåtar längs ena sidan. Att få en båtplats är svårt, har jag förstått, och det är inte så att man kan åka runt med sin lilla båt i kanalerna inne i stan utan vidare. Det finns inga platser för tillfällig parkering annat än för transporter.

4. Pråmen med lyftkran, som ligger vid ”vår” kaj varje morgon. Den lossar varor och lastar sopor i små containrar på hjul. Alla varor, byggnadsmateriel, till butiker, livsmedel, sopor, allt, allt, transporteras med båt. Varor transporteras från kanalkajerna till varje butik eller restaurang för hand. Dvs man skjuter på eller drar. Alla möjliga finurliga metoder och redskap förekommer. Kärror, containrar eller burar av stålnät med stora gummihjul. Många människor går runt med en ”dramaten”; givetvis finns det ett stort utbud av jättesnygga och robusta dramaten att köpa. Det vore en bra souvenir till skilllnad från allt skräp som säljs.

4. Munkarna var ute och trädgårdsarbetetade igår. Beskar olivträden, grävde i landen, klippte gräs. I långa bruna kåpor med huva och vitt rep runt magen. De är kappucinermunkar. Hönsen blev utsläppta. De har en jättestor vacker tupp som man hör varje morgon vid 7-tiden.

5. Alla små barn – jag fotar inte främmande barn. Men som vanligt står barnen för mycket av upplevelsen när man rör sig bland många människor. Barn håller inte masken på samma sätt som vuxna utan hjälper en med sina reaktioner att förstå vad som är spännande, roligt, skrämmande eller jobbigt.

Men den här koltrasten fastnade på bild. Nog har han placerat sig vackert i toppen av klostrets kampanil. Och han visslade och drillade …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s